Missing Revit Family Templates - and Other Stuff

Matt Dillon

Architecture and Engineering, All, Tag, Construction 0 Comment

We've been getting a lot of calls since people started installing Revit 2015 about missing content - no "stock" families, error messages about the Family Template Path being invalid, no family templates installed, no project templates installed, etc. This is apparently a fairly common problem with the installation of Revit - it was a problem for a few people with Revit 2014, but it seems to be much more prevalent with Revit 2015, and is addressed in great detail an Autodesk Knowledge Base article.

According to Autodesk, the cause is usually due to network issues causing the content to not be installed. Frankly, I'm a bit skeptical that there are that many network issues out there causing this particular error, but regardless it's happening. Fortunately there is a solution.

In the Control Panel, first select the Autodesk Revit Content Libraries 2015 and choose "Uninstall/Change". In the dialog that appears, select "Add or Remove Features". Choose the content to install (for example, "US Imperial" and/or the "US Metric").

If that doesn't work, then perform an uninstall of the Revit Content Libraries, then re-install the Content Library only from the original media used to install the product originally. Make sure that you have an active internet connection when you perform the re-install because some of the content may need to be downloaded by the installer.

Note: If you cannot uninstall the Content Libraries, open a Windows command prompt and enter the following string: "MsiExec.exe /x{941030D0-1500-0410-0000-818BB38A95FC}" then press .